Zincir Emir Nedir?

Zincir emir geleneksel finans piyasalarında sıkça kullanılan bir emir türüdür. Zincir emir piyasalarda bir emirin tetiklenip gerçekleşmesi durumunda, o emre bağlı başka bir emrin piyasaya iletilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Geleneksel finans piyasalarında özellikle hisse senetlerinde kullanılan zincir emir, hisse senedi piyasasına iletilmek üzere sisteme girilen ve gerçekleşmemiş olan ana emire bağlanan ve ana emrin tamamının gerçekleşme şartına bağlı olarak yine piyasaya iletilmek üzere tanımlanan hisse senedi alım veya satım emirlerinin tamamı olarak tanımlanmaktadır.

Zincir Emir Örneği

Bitcoin fiyatının anlık olarak 20.500 USD seviyesinde olduğunu düşünelim. Fiyatın anlık olarak 20.000 USD seviyesini görme ihtimaline karşı bir alış emri yazmak istiyorsunuz ancak emrin ne zaman gerçekleşeceğini tam olarak bilmediğimizden dolayı alış gerçekleştikten sonra satış işlemi için de tekrardan giriş yapıp emir yazmanız gerekecektir. Ancak zincir emir ile alım emri yazıldığı an satış emride ana alış emrine bağlı bir şekilde yazılabilmektedir.

Örneğin, Bitcoin 20.000 USD seviyesine düşüp 1 BTC alım emrin tamamının gerçekleşmesi durumunda ana emire bağlı olarak 20.400 seviyesine satış emri yazdığımızı düşünelim. Fiyatın 20.000 USD seviyesine düşüp emrin gerçekleşmesi sonucu aldığınız 1 adet BTC 20.400 USD seviyene satışı yazılabilmektedir. Böylece alım işleminden hemen sonra otomatik olarak satış emri yazılmış olur.

Zincir Emir İletimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Zincir emirin iletilebilmesi için ilk önce bir ana emir belirlenmesi gerekmektedir. Ana emir belirlendikten sonra emirin giriş ekranında ana emire, başka bir emiri bağlayabilirsiniz. Zincir emirlerin piyasaya iletilebilmesi için ana emirin tamamının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Kısmi olarak gerçekleşen ana emir sonrasında, zincir piyasaya iletilmez.

Ana emirin gerçekleşme durumuna karşı birden fazla emir, zincir şeklinde bağlanabilmektedir. Örneğin Bitcoin fiyatının 20.000 USD seviyesine düşüp ana emrin gerçekleşme ihtimaline karşı 20.400 USD seviyesine satış ya da 19.500 USD seviyesine yeniden alış emri yazabilirsiniz.

Zincir emirlerde ikincil emirlere de koşullar eklenebilmektedir. Örneğin 20.000 USD alım emrinden sonra zincir şeklinde 20.400 USD satış emri yazıp bu emrin gerçekleşmesinden sonra tekrardan 20.100 USD’den alım emri yazabilirsiniz. Böylece 3 ayrı emri birbirine bağlayarak zincir emir yaratabilirsiniz.

Zincir emirlerde her bir tetikleyici emir gerçekleştikten sonra sıradaki emir piyasaya iletilebilmesi için hesap bakiyesinin o emir için yeterli olması gerekmektedir.

Zincir Emir Avantajları

  • Zincir emir ile gerçekleşebilecek fırsatları ön görüp, müsait olmadığınız anlarda bile işlem yaparak kazanç elde edebilir veya portföyünüzü koruyabilirsiniz.
  • Bir ana emre bağlı olarak gerçekleşen zincir emirler, ana emir gerçekleştiğinde aktif olacağı için piyasa koşullarına daha iyi adapte olup, pozisyon yönetimini kolaylaştırmaktadır.
  • Pozisyonunuzu belirledikten sonra tekrar yeni bir pozisyon belirlemek istediğinizde size avantaj sağlayan zincir emir bu sayede aktif olmadığınız durumlarda gerçekleşebilecek şartlar için avantajlı pozisyonlara sahip olmanıza olanak sağlamaktadır.

Zincir Emir Dezavantajları

  • Zincir emir şeklinde iletilen emirlerden ana emirin tamanının gerçekleşmemesi durumunda zincir emir mekanizması çalışmayacaktır. Böyle bir senaryoda kısmi alım işlemi gerçekleştikten sonra satım için yeniden emir girmeniz ya da zincir emiri iptal edip satış emri girmeniz gerekmektedir.
  • Piyasada birbirine bağlı şekilde bekleyen zincir emirler için düzeltme ya da değiştirme işlemi yapılamamaktadır. Fakat emirde bir değişiklik yapmak istediğinizde emri iptal edip kolaylıkla yeniden girebilirsiniz.
Exit mobile version